Instagram – kreatív fotózás

image

Ebben a bejegyzésben az Instagram alkalmazásról olvashattok, amely egy nagyon népszerű fotós alkalmazás iPhone készülékekre, valamint a fejlesztők gőzerővel dolgoznak az Andoridváltozaton, tehát a jelenlegi felhasználók hirtelen növekedése várható. A bejegyzés leginkább azoknak szól akik még nem ismerik az alkalmazást, de szeretnének bekapcsolódni ebbe az izgalmas és érdekes fotós közösségbe.

Kezdetek

Az Instagram 2010 októberében kezdte meg világhódító útját, az iPhone készülékeken, rohamos növekedés volt jellemző rá, nagyon gyorsan megkedvelték az alklamazást, az egyszerűsége és a kreált fotók egyedisége miatt. 
2010 decemberében már 1 millió felhasználó használta világszerte az alkalmazást, amely2011 júniusára 5 millió felhasználóra hízott. Ekkor már közel 100 millió fotó volt elérhető benne. 2012 januárjában már 15 millió felhasználó használja az alkalmazást és ekkor már közel 400 millió fotót osztottak meg Instagramon. 
Érdekességképpen, a legtöbb like-ot kapott kép egy Justin Bieber által megoszott kép, ezt 70578-an likeolták.

image

Tehát, amint látszik egy rohamosan növekvő és nagyon népszerű alkalmazáról beszélünk, így örömmel fogadhatjuk, hogy egy újabb platformot akar meghódítani és hamarosan (reméljük) megjelenik Android készülékekre is.

Használat

image

Első lépésben egy rövid regisztrációval kell kezdenünk az Instagram használatát. Ezt készülékünkről a Sign up gombra kattintva tehetjük meg. Itt csak pár alap információt kell megadunk, mint az e-mail cím (Email), felhasználónév (Username), jelszó (Password), telefonszám (Phone) (opcionális), profilkép (Picture) (opcionális)

image

image

 Profile

A regisztrációt követő első lépésekben érdemes ismerősöket keresni, hátha van aki használja már az alkalmazást, követhetjük őt, talán később ő is követni fog minket. Lépjünk be az alkalmazásba (Login) és látogassunk el a Profil fülre, ahol több lehetőség közül választhatunk. 
A Find Friends segítségével kereshetünk a Kontaktok között (From my contact list), aFacebook barátok (Facebook friends) között, Twitter barátok (Twitter friends) és közvetlenülInstagram nevek és felhasználó nevek (Search names and usernames) között is keresgélhetünk. További lehetőségünk, hogy az Insagram ajánl (Suggested users) felhasználókat követésre, itt is érdemes böngésznünk.

image

Bármely lehetőséget választjuk, értelemszerűen a követés gombot kiválasztva tudjuk követni az adott felhasználót. Ha publikus a profilja, akkor azonnal követővé válunk, ha nem, tehát privát felhasználó, akkor az ő visszaigazolása után követhetjük.

image

Ugyanitt a profil fül alatt találjuk az Barátok meghívása (Invite friends) lehetőséget, amellyel barátokat, ismerősöket hívhatunk meg az Instagram használatára, ez is egy lehetőség, ha tudjuk, hogy az illetőnek van olyan készüléke amelyen Instangramot használhat. 
A következő egy érdekesebb lehetőség, itt az Instagram óriási fotóbázisában keresgélhetünk.Kereshetünk nevekre és felhasználónevekre (Names and usernames) és címkékre(Tags). A címkéket saját ötleteink szerint is beírhatjuk, legérdemesebb angol szavakra keresni, így biztosabb, hogy találunk felcímkézett képeket. A világon használt legnépszerűbb címkék, ezek a következők:

#iphonesia #instagood #photooftheday #tweegram #love #iphoneonly #igers #instamood #instagramhub #sky #picoftheday #cute #bestoftheday #me #girl #instadaily #igdaily #webstagram #dog #food #sunset #cat #beautiful #nature #clouds #instagramers #sun #jj_forum #nofilter #statigram #beach #fashion #10likes #art #photo #blue #instago #happy #ignation #20likes #summer #smile #gang_family #tree #flower #pretty #marchphotoaday #blackandwhite #febphotoaday #all_shots #red #follow #hair #throwbackthursday #igaddict #fun #pink #trees #water #green #friends #funny #swag #music #life #baby #instahub #snow #iphonography #iphonegraphy #cool #gmy #light #nyc #winter #30likes #bw #night #white #black #christmas #flowers #igersmanila #iphonephotography #streetphotography #awesome #earlybird #foodporn #sea #puppy #teg #hot #street #sweet #eyes #girls #lol #morning #shoes

Valamint érdemes rákeresni és használni a következő magyar vonatkozású címkéket is:

#iponthu #mik #fotoklub #igershugnary #instahunig #insta_bp #insta_pecs #insta_dujv #szifoncom #hungary #magyar #hungarian

Például a #flower címkére keresve 951155 fotót találunk, tehát nagyon sok érdekes fotó között nézelődhetünk.

image

Tovább haladva a profil fülön megtaláljuk az összes képet, amit korábban publikáltunk (Your photos) és azokat a képeket összegyűjtve amelyeket korábban likeoltunk (Photos you’re liked). Ugyanitt módosíthatjuk profilunkat (Edit profile), módosíthatjuk a megosztási beállításokat(Edit sharing settings) továbbá megváltoztathatjuk a profilképünket (Change profile picture) és kiléphetünk az alkalmazásból (Log out). Az utolsó pontban átkapcsolhatunk privát módra(Photos are private), de ezt csak ritka esetekben javaslom.

image

Edit profile
publikus profilunkban (Public Profile) állíthatjuk be, hogy mely információkat osztjuk meg magunkról a többi felhasználónak. Itt a saját nevünk mellett a felhasználónevünket, honlapunkat állíthatjuk be. Érdemes pár szót írni a “bio”-hoz, amely akár az életkorunkra, érdeklődési körünkre vonatkozik. A privát profil (Private Profile) beállításainál adhatjuk meg e-mailcímünket, a nemünket (gender), telefonszámunkat (phone) és születési dátumunkat(birthday).

Edit sharing settings
Itt azokat a különböző közösségi hálókon oszthatjuk meg a feltöltött képeket, automatikusan, lehetőség van a Twitter, Facebook, Flickr, Tumblr, Posterous, Foursquare megosztásokra.

image

image

News

A Profil fül kivesézése után térjünk át a News fülre ahol a különböző aktivitásokat tudjuk nyomon követni, mint például a kapott likeokat, követőket, hozzászólásokat, továbbá a Following (követettek) aktivitásait, likeokat, és követéseket.

imageimage

image

Share

Elérkeztünk a Share (Megosztás) fülhöz amely az Instagram legfontosabb része, hiszen ezen keresztül tudjuk megosztani képeinket és itt van lehetőség különböző effektusok használhatára. 
Itt hozzáadhatunk korábban készített képet, vagy közvetlenül a programból fotózhatunk. Ezt követően lehetőség van effektusok használatára a következőkre van lehetőség: Normal (effektus nélküli), Aamaro, Rise, Hudson, X-pro II, Sierra, Lo-fi, Earlybird, Sutro, Toaster, Brannan, Inkwell, Walden, Hefe, Valencia, Nashville, 1977, Kelvin)
Továbbá lehetősgünk van tilt-shift effektus beállítására is, keretek használatára és vaku ki-be kapcsolására, azoknál a készülékeknél ahol elérhető.

imageimage

Az elkészített fotó után alkalmazhatjuk valamely effektust, továbbá a képhez szöveget is csatolhatunk. Itt nagyon fontos megemlítetem, az úgynevezett tag-ek használatát, amellyel felcímkézhetjük a képünket. Ez azért fontos, mert így a világon bárkihez eljut képünk, nem csak azokra korlátozódik akik követnek minket. Tehát, ha bárki rákeres az adott címkére, látni fogja azonkat a fotókat amelyeket ezzel felcímkéztek, így akár több tízezer kép között böngészhetünk egy címke (tag) alatt. Egy képhez legfeljebb 30 címkét szúrhatunk, ennél többet nem enged az Instagram.

image

 Popular

A következő fülön találjuk az naponta legnépszerűbb fotókat (Popular) világszerte. Ide olyan fotók kerülnek, amelyek legalább több száz, vagy több ezer likeot kaptak. Mindenképpen érdekes itt is nézelődni, rengeteg nagyon ötletes és szép fotót találhatunk itt.

image

image

Feed

Az utolsó, egyben első fülön (Feed) van az Instagram adatfolyama, itt láthatók azok a fotók amelyeket mi magunk töltünk fel és mások, azok akiket mi követünk. Ez egy elég gyorsan változó felület, attól függően, hogy hány embert követünk minél több ember, annál több képet láthatunk folyamatosan. Itt likeolhatjuk a képeket, hozzászólhatunk, tehát aktívan részt veszünk az Instagram közösség életében.

Tippek, trükkök

Ha valaki egyszer csatlakozott az Instagramosok táborába könnyen megszállott fotókészítő lesz. Néhány javaslat arra, hogy hogyan legyünk népszerűbbek és hogyan gyűjtsünk minél több követőt, mert így érdekesebb az egész és a visszajelzésektől még motiváltabbak leszünk, osztunk meg fotókat akár minden nap.

Talán a legfontosabb szempont, hogy a lehető legjobb fotóinkat töltsük fel, figyeljünk a részletekre és a tényleg jól sikerült képekkel másokat is meggyőzhetünk arrról, hogy kövessenek, szóljanak hozzá és likeolják a képeinket. Legyünk kreatívak, probáljunk minél egyedibb képi világot megjeleníteni fotóinkban.

Folyamatosan figyeljük a legnépszerűbb fotókat és merítsünk ezekből, nagyon jó ötletek születnek itt, amit magunkévá téve, saját fotóval tovább gondolhatunk és akár hasonló népszerűségű fotót is készíthetünk.

Nagyon fontos, hogy minden képhez használjunk címkéket (tageket), leginkább azokat amelyek világszerte nagyon népszerűek, így több emberhez eljutnak fotóink, több likeot kaphatunk, így nagyobb eséllyel gyűlnek a követőink.

Kövessünk másokat. Nem az a cél, hogy mindenkit kövessünk, de azokat akiknek tetszenek a fotói és akár hasonló témákban is fotóznak, mint mi kövessük, hiszen a közösség ezen alapul, nagy valószínűséggel előbb-utóbb követőnk lesz.

Kövessünk Instagram csoportokat. Ezek a csoportok egy-egy téma köré, vagy nemzetiség köré csoportosulnak. Ilyen például. az Instagram.hu csoportja, amelyet az @iponthu felhasználónéven találtok meg Instagramon valamint csatlakozhattok a csoport Facebook oldalához a https://www.facebook.com/instagram.hu címen.

Használjunk geotaget (földrajzi koordináta, helymeghatározás) képeinket, ezeket főleg népszerűbb városokban, épületeknél, különböző helyszíneknél érdemes használni.

Szóljunk hozzá mások által megosztott képekhez, likeoljunk, ezzel aktivvá válunk a közösségben ami fontos ahhoz, hogy elinduljunk a népszerűség felé. Nagyon fontos, hogy egyedi hozzászólásokat írjunk, tehát ne “spam” jelleggel csak a hozzászólás kedvéért írjuk ugyanazokat különböző képekhez. 
(A readwriteweb írása alapján)

Fotózzunk extrém, nem mindennapi helyszíneken, például víz alatt. Lehetőség van erre, hiszen vásárolhatunk vizálló tokokat készülékeinhez, 25-80$ között elérhetők ezek a speciális tokok. Ilyen például a DicaPacTAT7.

Megfelelő képhez, megfelelő szűrő (filter). Próbáljuk kiválasztani a témának megfelelő legjobb hatású effektust, ezzel nagyot változhat a fotó minősége, látványa. Készítsünk sorozatokat ugyanazzal  filterrel, hasonló témában.

Használjunk speciális lencséket, mint a Photojojo és Olloclipezekkel kiváló macro, fish-eye és egyéb fotókat készíthetünk.

Használjunk kiegészítő alkalmazásokat, amelyek segítségével még többet hozhatunk ki a jól sikerült fotókból. Ilyen például a Camera+, IDarkroom, Camera Awesome, iPhoto stb.

Alternatív Instagram oldalak

A weben találunk néhány olyan oldalt, ahol böngészni tudjuk az Instagram tartalmát vagy akár hozzászólhatunk, likeolhatunk. Ezt természetesen meglévő Instagram felhasználónévvel és jelszóval tehetjük meg.

Webstagram

 • fotók megtekintése
 • like és hozzászólás a fotókhoz
 • Követők és követettek megtekintése
 • Böngészés a népszerű fotók, címkék és felhasználók között
 • RSS feed elérése

Statigram

 • Fotók böngészése
 • Like és hozzászólás
 • Követés és “ki” követés
 • Népszerű fényképek megtekintése
 • Keresés címke és felhasználónév szerint
 • Kapott likeok és kommentek száma összesítve
 • Top 5 likeolt fotó és egyéb statisztikák
 • Direkt üzenet küldés
 • … és sokminden más

Gyere és ismerd meg az Instagram alkalmazást – gyors, szép és jó móka!

 Írta: izolis 

 1. ferenc1950 reblogged this from instagramhu
 2. tothdominikafan reblogged this from instagramhu
 3. dszilvia24 reblogged this from instagramhu
 4. belieber616 reblogged this from instagramhu
 5. zsofifunblog reblogged this from instagramhu
 6. sosefelejtsel2 reblogged this from instagramhu
 7. kriszti811 reblogged this from instagramhu
 8. alexis981113 reblogged this from instagramhu
 9. pontosan-mint-a-felhok reblogged this from instagramhu
 10. dominik0101 reblogged this from instagramhu and added:
  nagyon jó !
 11. zelmalove reblogged this from instagramhu
 12. patriciavarga reblogged this from instagramhu
 13. fannylla reblogged this from instagramhu
 14. totallynikolable reblogged this from instagramhu
 15. azonerdekebennelegyenszerelmes reblogged this from instagramhu
 16. kissrebeka reblogged this from instagramhu
 17. instagramhu posted this